Steunpunt voor de Diensten Schuldbemiddeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Betaalproblemen ? Hulp nodig ?

Steungroepen voor personen met schuldoverlast

De steungroep voor personen met schuldoverlast werd ontworpen door de Preventiegroep.

Een eerste steungroep ging van start in oktober 2013. Hij is bestemd voor personen met schuldoverlast die andere mensen in soortgelijke situatie wensen te ontmoeten en die hun ervaring wensen te delen: hun moeilijkheden, woede of minder vrolijke momenten maar ook hun verlangens en hun toekomstprojecten.

De kennisuitwisseling, de wederzijdse steun, de solidariteit en de mogelijkheid om afstand te nemen van de eigen situatie en de consumptiemaatschappij maken deel uit van de doelstellingen van de Steungroep.

Het is dus eerst en vooral een praat – en trefpunt, tegelijk gezellig, zonder beoordeling en met vrije toegang.

De bedoeling is de deelnemers de mogelijkheid te geven om deze beproeving door te maken met de hulp van andere personen in dezelfde situatie en met de steun van een ervaren animator: de heer Alain Joret.

Inlichtingen en deelnemingsaanvraag: Anne-Marie Trivier – 02/217.88.05 of am.trivier@steunpuntschuldbemiddeling.be

In de Steungroep kan men:

  • Over zijn ervaring met schuldoverlast praten;
  • Leren uit de eenzaamheid komen en sociale relaties aangaan;
  • Inlichtingen krijgen over zijn rechten;
  • Tips uitwisselen;
  • Het beheer van zijn budget verbeteren;
  • Tijd nemen om na te denken over wat er gebeurd is;
  • Leuke momenten met elkaar delen en zichzelf een plezier doen.

“Deze groep voelt een beetje als "familie" aan, een familie die mij niet beoordeelt, die mij in de armen sluit, naar mij luistert, mij helpt, mij toelacht …”.

“Hier voel je je niet beoordeeld. Tegen andere mensen zeg ik altijd dat het goed gaat met mij, maar hier vertel ik echt wat er op mijn lever ligt.”

“Ik heb echt zin om naar de groep te komen, ook al heb ik moeite om op te staan, heb ik niet echt de moed, voel ik mij beschaamd of ben ik bang om de anderen te ontmoeten. Zoveel belang hecht ik eraan daar te zijn. Daar zijn, is het belangrijkste!”

“Je durft te praten. Je hebt er ook alle vrijheid toe, want niemand zal je beoordelen.”

“Ik hou ervan dat je ervaringen kunt uitwisselen zonder direct beoordeeld te worden. Ik kan alles zeggen wat ik voel.”

"De gesprekken zijn positief en troostgevend.”

“De eerste keren vond ik de ontmoetingen interessant en zelfs amusant. Ik had de indruk dat ik veel bijleerde en ik voelde mij sterker. Vandaag is er een grote klik gekomen. Ik heb de verschillen en gemeenschappelijke punten tussen ons, de deelnemers van de groep, ontdekt. Dat maakte veel gevoelens los en deed me veel plezier: ik voelde genegenheid voor de anderen.”

“Soms moet je huilen, maar je keert terug. We lachen en luisteren naar elkaar.”

“Dankzij de groep kan ik mijn problemen beter aanvaarden. Wanneer je merkt dat andere mensen dezelfde moeilijkheden doormaken, voel je je minder alleen met je "ellende". Je kunt erover praten, je gehoord en begrepen voelen.”

“Ik aanvaard mijn problemen beter. Ik zie mezelf door andere ogen. Ik kan kleine stappen zetten en voel me minder ’waardeloos’ ”.

“We delen informatie met elkaar en ik vind antwoorden op mijn vragen.”

“We wisselen goede tips uit om je uit de slag te slaan en plezier te hebben met weinig geld.”

“Je kunt praten over je projecten. We steunen elkaar en brengen elkaar op ideeën. Door over je projecten en wat je probeert te doen, te praten, stijgt je eigenwaarde, je maakt vooruitgang…”

“Voor mij is het belangrijk dat geheimen in de groep bewaard blijven. Wat wordt gezegd, blijft tussen ons. Het is belangrijk om elkaar hieraan te herinneren, anders kom je op een dag bedrogen uit.”

Agenda

  • Event Steunpunt
  • Event partner
  • Opleiding

Nieuwsbrief